Návrat na hlavní stránku
dvanáct dvanáct dvanáct
příští slezina: zítra U Šumavy
Svatojanská degustace 2012

Zápis z třinácté (12 + 1) Svatojanské  degustace u Jurků (23.–24.6.2018)

Účastníci: domácí Jurkovi (Eva, Vlastík, vyhublá a tichounká kočka Myška), CD (cyklodegustátoři) Hani a Řezák, pěšáci Berani a Pochmani a motodegustátoři Vokáči. Začalo to opět pozvánkou:

 

12.+1. degustace 23. - 24. 6. L. P. 2018 v Podluhách

 

 

Milí příznivci degustací,

načínáme další TUCET degustací. Trochu se nám to opět tluče s Pantakovkami. A také s dětským dnem na blízkém fotbalovém hřišti, který bude pokračovat večer zábavou pro dospělé. Takže naše degustace bude zřejmě podmalovaná hudbou z hřiště.

 

 

PROGRAM:
Návrat ke kořenům! Letošní ročník bude zaměřen na vína, jak jsme se domluvili posledně.

A budou také uvítací Vlastíkova piva a letošní VYNIKAJÍCÍ bezinková limonáda.



JÍDLO:
Po loňské zkušenosti bude nejenom tradiční bramboračka, ale nově i kulajda. Kopru bylo dost. Houby sice opět nerostou, ale my venkovani máme nasušeno. Plus dobroty, které společně navzájem ochutnáme, upečeme a zbaštíme.

 

 

SPANÍ:
Třeba na zahradě. Na víkend se má ochladit, tak nebude problém vyspat se případně v domě. Sněhové záhraby snad nebudou potřeba. K dispozici je samozřejmě zázemí našeho domu, obě koupelny, WC atd.


OSTATNÍ:

Jahody k nedělnímu rannímu sektu budou. Z mrazáku. Letošní sklizeň poloraných jahod proběhla dřív než obvykle a pozdní odrůda Malwina teprve nasazuje plody.

Bazén: je připraven ke koupání - pH je 7.1, teplota vody: ráno ca 23 °C, odpoledne vychladlé kafe. Už to nejsou ty tropy jako na „jaře“.

Počasí: letos to bude mít sv. Petr zvaný Řezák obtížnější. Uvidíme, jestli přetlačí studenou frontu, kterou předpovídají meteorologové na víkend. Když tak se přesuneme do teplejších prostor. Tam nám bude dobře taky.

Zápis doufám, že provede jako obvykle s humorem sobě vlastním Jindra.

 

Snad jsem na nic nezapomněla.

 

Jo, a těšíme se na vás!!!!

Vlastík a Eva

 

A ještě během sobotního přesunu, v 9:25,  dorazily poslední instrukce:

 

Kamarádi,
vzhledem k mimořádně studenému počasí je připraveno spaní v teple v horních pokojích (futon - 2 osoby, 2 molitany, 2 postele), pro Láďu dole v bývalém babiččině pokoji, aby se nemusel štrachat do našich prudkých schodů, plus případně další volná podlahová plocha. Pokud se bude někdo chtít podívat na fotbal (Německo-Švédsko, Řezák?), bude to průběžně možné.
Hlavně cestou nezmrzněte.
Chystáme se na vás :-))
Eva a Vlastík  

 

CD Řezáci urazili asi 40 km (z Dobřichovic?), pěšačky Věra a já z Praskoles skoro polovinu (to jsme fakt nezamýšlely), Láďa si to vychytrale zkrátil přes Rpety, Pepa našel alternativní cestu na Felbabku k Fabiánovi, takže přes Ostrý jsme šly jen Věra a já a zima nám tam fakt nebyla. Neboli 4členná pěšácká skupina se dočasně rozdělila na tři podskupiny, ale to vše až po posezení na vinici Johanka Keltská, kde se chystali na nějakou degustaci od 13:00, ale nám kolem poledne též dali archívní Tramín červený pro Pražáky (lahvičku jsme koupili na naši vinnou degustaci, ať si kamarádi užijí) a Rulandské modré. Boba a Daga jsme podrbali, rozhlednu jsme si odpustili.

Pepa se individualizoval ještě před klobásou v Lochovicích, Láďa až za Lochovicemi, ale všichni jsme se správně sešli u Jurků. Ti, kdo přišli dřív, degustovali Vlastíkovo pivo z takzvaného koťátka (na štěňátko to bylo malé) a ještě se vyskytovala jakási Herrenflasche, z níž Vlastík příležitostně nabízel pivo.  Na Věru zbyla skvělá kulajda,  bramboračka bylá skvělá neméně a zbylo jí víc.

O vinné degustaci jen stručně, moc mi to nezapisovalo:  

  1. Řezákova zelená taštička se čtyřmi flaštičkami

První flaštička, podle Řezáka „společná výroba Hani a Řezák“, ale višně to nebyly. Jak pravil Řezák, nakonec se to i hezky vyčeřilo. K tomu Ála: „Jo včera to bylo zakalený?“ No byl to rybíz, podle Hani „noumální červenej rybíz“.

  1. Vlastík – višně

„Nakvašené višně vylisované griotkové“, pravil Vlastík (nebo nepravil, ale já jsem si to tak zapsala). Hutné červené. To nevím, jestli někdo říkal, ale já jsem si to tak zapsala . . .

Řezákův zbytek ze zelené taštičky  – série tří vzorků 3, 4 , 5 (neboli srovnávací studie)  

  1. Vzorek A jako Albert

Honza: „Jéžiš, medovina!“ Vzorek A neboli Albertí medovina, jako svařák by to bylo velice dobré. To určitě někdo říkal, ale jeho jméno jsem si nezapsala . . .

  1. Vzorek Ř jako Řezák

Drastický rozdíl, vzorek, který jsme degustovali asi před 3 lety, barvy podobné, prý doslazené, zkrátka Řezákova medovina z Michalova medu pročištěná hřebíčky.

  1. Vzorek A + Ř

Mix Albert a Řezák „halb und halb“. Albert nedorazil, protože byl v Kalné, a toto bylo také kalné. Kromě tohoto cuvée má Řezák ještě 25 % A + 75 % Ř, to má ale do tábora. Gott sei dank!

  1. Vlastíkova medovina

Degustace vinná se mění v degustaci medoVÍNA. Toto byla medovina šampaňská!

  1. Vlastíkovo retro po 12 letech, vzorek M

Mrkvové cuvée z červené mrkve, bílého vína a trochy medu. Opět: Tak nějak to tam zaznělo, nebo jsem si to tak alespoň zapsala. A tím skončilo home-made.

  1. Věřino bílé 1

Ryzlink vlašský, Herbarium Moravium nebo možná odjinud, s Věřinou poznámkou „tam měli zavříno“. Dobré.

  1. Beraní a Pochmaní „od Johanky Keltské“

Tramín červený od Otmíčské hory nesený. Ála: „Když to řeknu vznešeně, je to starý víno.“ Inu archív 2010! Vlastík: „Dobrý základ na koňak.“ Ála: „Kvasinky nemají nožičky.“

  1. Věřino bílé 2

Podle Věry bílé z hroznů, chtěla to, ale neví, jestli je to to, co chtěla. Rulandské šedé to není, je to Ryzlink vlašský ze sudu.

  1. Pochmaní vzorek M & S

Růžák, Řezáci se výjimečně shodli s etiketou, že je suché. Francouzské cuvée pro jistotu bez specifikace jednotlivých odrůd.  Prostě Le Froglet – žabka. Mně chutnalo.

  1. Vlastíkovo retro

Podle Vlastíka jsou vína už všechna stejná, takže 12. vzorek byl nikaragujský rum z náprstků (Věra: „Náprstek, to není ani vzorek!“).

 

A pak se sedělo a kecalo a ještě něco popíjelo a před půlnocí se šlo spinkat.

Ráno Řezák jako obvykle zmizel před šampáněm, my ostatní si připili na Láďu, Honzu a všechny další Honzy včetně toho nového Jana V. (pátého), který se právě narodil v hujeří rodině Beranů.  Jahody byly, takže Jan V. (Vokáč) jako řidič si mohl připít minerálkou s jahodou.

Po zahradní exkurzi Vokáči odvezli Hani s kolem a Berany, kteří kvačili do Lipenců cosi trhat (třešně?). Pochmani již tradičně via Hořovice rychlíkem Karlštejn (z Klatov?!) do Prahy.

Díky za Jurkům za degustaci a všem za každé nové (nedělní) ráno po degustaci! To jsem zvědavá, jestli a jak se to vyvrbí příště.

Jindra